Staj Deneyimleri

STAJ DENEYİMİ; Alp Transformatör /Mehmet Demirci

Merhabalar ben Mehmet Demirci. Fırat Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği 4. sınıf öğrencisiyim. 2. sınıf sonundaki stajımı Adana’da ALP TRANSFORMATÖR SAN. TİC. ŞTİ ‘de yaptım. Burada 20 gün boyunca tecrübe ettiğim deneyimleri sizlere aktarmak istiyorum.

Kısaca firmadan bahsedecek olursam, kurucuları yine her ikisi de bizim üniversiteden ve bizim bölümden mezun olan abi ve kardeşler tarafından kurulmuş, 1987 den beri ise elektrik alanında faaliyet gösteren bir firma. Trafo işine ise 2005 te başlanılmış ve günümüzde de aktif ve yoğun olarak trafo imal edilmekte. Sadece imal değil trafoların yıllık bakımını ve arızalanan trafoların da onarımını yapan bir firma.

Kendi deneyimlerime gelecek olursak, burada daha ilk günden iş yerinin gayet ciddi bir ortam olduğu mesajını çok açık ve ciddi bir dille izah ettiler. Ciddi diyorum çünkü istemeden de olsa ilk gün 10 dk. filan geç kalmıştım. Bu da daha ilk günden bir adım geriden başlamama neden oldu. İlerleyen günlerde ilk günkü hatamızı unutturduk ama staj yapacak arkadaşlar bu duruma dikkat etmeli. Nede olsa ilk intiba önemli.  Fabrikada uyulması gereken kurallardan ve iş güvenliği gibi konulardan bahsedildikten sonra bizi sahaya indirdiler ve aktif staj dönemimiz başlamış oldu. Saha ise daha çok Elektro Mekanik Enerji Dönüşümü dersinde görmüş olduğumuz teorik bilgilerin uygulamasıydı. Ve bu kadar karmaşık dersin uygulamaya dökülmüş halini görmek gerçekten heyecan verici bir duygu. Ancak şunu da belirtmek isterim ki sadece teorik bilginin aynısını değil çok daha fazlasını gördük. En önemlisi ise Elektrik-Elektronik Mühendisi olan birisinin nerede nasıl çalıştığını görevlerinin neler olduğunu görmek açıkçası bizim bölümümüze olan sevgimizin artmasına vesile oldu. Günümüz genellikle ustaların yanında soru sorarak geçmekle birlikte bazı zamanlarda temizlik yaptığımız, trafoların izolatörlerini temizlediğimiz vakitlerde oldu. Ancak bu durumdan şikâyetçi de değildik aslında. Çünkü iş yeri sahipleri başımızdaki mühendisler ve ustalar gayet samimi ve içtendiler.

Hatta bazı durumlarda acil işlerini bırakıp bizim sorularımıza cevap verdiklerine çok defa şahit oldum.  Yani bize karşı hep bir şeyler öğretme arzusu içinde oldukları çok belliydi. Bu durum bizim normal den çok daha fazla şey öğrenmemizi sağladı. Bu samimiyetten dolayıdır ki hala oradaki ustalar la hala irtibat halindeyiz.

Yukarda hep pozitif olan şeylerden bahsettim. Ancak negatif olan bir durum vardı ki oda Adana’nın sıcağı. Neden diye soracak olursanız, bizim staj dönemi 10 Temmuz ile 10 Ağustos arasıydı ve yılın en sıcak zamanları. Ve nem çok fazla. Bu da kim olursa olsun hele de benim gibi adana dışından gelip staj yapacak olan kişiler için çok zorlayıcı bir durum. Eğer ki olurda burada staj yapacak olursanız kalacağınız yer mutlaka klimalı olsun ve klimayı sabahlara kadar kapatmayın 😃.

Ha bir de üniversite çevresine yakın olun oralar gerçekten güzel yerler. Seyhan nehrine bakarak yudumladığınız bir fincan kahve staj yorgunluğunuzu alıverir.

Son olarak özetleyecek olursan Alp Transformatör ilk stajını yapacak olanlar için oldukça ideal bir yer.

Umarım bu yazı staj yapacak arkadaşlara bir rehber olur.

 

Diğer arkadaşlarımızın da staj deneyimlerini merak ediyorsanız Staj Deneyimleri sayfama göz atabilirsin.

Siz de staj deneyiminizi bizimle paylaşmak için iletişime geçebilirsiniz.

Paylaş

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir